Bra kolhydrater

Bra kolhydrater

Det pågår sedan en tid många och långa diskussioner om sockrets vara eller icke vara. Vad är egentligen myter och vad är sant?

 

I ett tidigare inlägg skrevs det om hur socker faktiskt blivit bannlyst från en krog i Stockholm, detta för att maten som serveras ska vara nyttig för kroppen och inte bara tilltala smaksinnet med raffinerat socker. Men samtidigt uppkommer nu nya rön om huruvida det faktiskt är bra med vissa sockerarter. Det är nämligen så att alla kolhydrater inte är lika.

Vissa kolhydrater är annorlunda än andra

I Svenska Dagbladet går det att läsa om hur kolhydrater som resistent stärkelse faktiskt är en  viktig komponent i det som kallas för antiinflammatorisk mat. Denna stärkelse bidrar till både mättnad och lägre blodsocker, samt dessutom minskar risken för tjocktarmscancer hos de som äter kött.

Olika sorters stärkelse som är bra för kroppen

potatisDet finns tre naturliga sorter av resistent stärkelse som nämns i artikeln, det är dels botaniskt skyddad stärkelse som finns i helt eller grovt krossat korn, stärkelse sin människan inte kan bryta ner själv som finns i råpotatis eller den resistenta stärkelse som återbildas då en låter potatis kallna. Bra källor för resistent stärkelse är allt från kokbananer till havregryn, linser, gröna bananer, fullkorn med höljet kvar, surkål, kimchi, yoghurt med levande bakteriekultur, baljväxter som kikärtor och vita böner samt rå potatis och potatismjöl.

Det speciella med resistent stärkelse att människan inte kan bryta ner denna, detta eftersom att vi helt enkelt saknar enzym som är lämpliga för detta ändamål. Så i stället för att brytas ner fortsätter stärkelsen ner i tarmsystemet och i tjocktarmen bryts den ned av bakterier som bildar det som kallas för smörsyra. Och det är just denna syra som enligt forskning visar sig vara en av de mest verksamma medel mot just kronisk, låggradig inflammation som många bär på men inte vet om.

Smörsyran i tarmen är bra för allt från kronisk inflammation men även mot hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2 samt minskar blodsockerhöjningen efter en måltid, ökar mättnadskänslan, minskar risken för ändtarmscancer, neutraliserar magsjukebakterier, ökar kroppens upptag av magnesium och ökar insulinkänsligheten.