Vin till sommarens umgänge

Vin till sommarens umgänge

Sommaren är en tid då vi ofta umgås med vänner och familj under de långa, ljusa sommarkvällarna. Mat och dryck är en central bit i detta umgänge.

Rosévin är sannerligen något som förknippas med sommaren. Till sommarens umgänge är ett fräsch rosévin aldrig fel. Rosévin passar såväl som sällskapsvin som till en mängd olika rätter, alltifrån sallader och fisk till grillade skaldjur och lättare kötträtter. Det är den perfekta sommardrycken helt enkelt.

Vin till grillad kyckling

Till grillad kyckling passar rött vin, rosévin och vitt vin. Välj ett mindre fylligt rött vin men som ändå är kryddigt och mustigt i smaken. Här finns det många viner att välja mellan och särskilt av druvan pinot noir. Ett rosévin till grillad kyckling ska gärna vara fruktigt och smakrikt. En white zinfandel eller en pinor noir passar bra. Föredrar du vitt vin är ett fylligt och smakrikt vin att föredra, förslagsvis en chardonnay.

Vin till grillat kött

Till grillat kött är ett rött vin ofta förstavalet för många. För att matcha den grillade smaken passar röda viner som är kryddiga och mustiga eller fruktiga och smakrika bäst. Till exempel en zinfandel eller en cabernet sauvignon. Föredrar du vitt vin är det bra att välja ett smakrikt vin med fatkaraktär. På Systembolaget hittar du dessa viner under kategorin fylligt och smakrikt. Exempel på viner inom denna kategori är chardonnay och chenin blanc. Till grillat kött passar de mörkare, lite sötare rosévinerna med en lägre syra bäst. Dessa tillverkas ofta av mognare druvor i varma länder.

Vin till grillad fisk och skaldjur

Fisk och skaldjur som grillas får ofta mycket smak från grillen. Det är därför bra att välja ett rosévin med frisk syra, antingen ett fylligt och smakrikt eller ett friskt och bärigt. Här kan du välja till exempel en shiraz eller en cabernet sauvignon. Vita viner till grillad fisk ska gärna vara fatlagrade och av smaktypen fylligt och smakrikt. En chardonnay är ofta att föredra. Det går även bra att dricka rött vin till fisk och skaldjur, då helst ett lite lättare rödvin som är mjukt och bärigt.