Inred köket på ett optimalt sätt

Inred köket på ett optimalt sätt

Köket anses fortfarande av många att vara ”hemmets hjärta”. Med det i åtanke, hur ska du inreda ditt kök på ett optimalt sätt? Läs mer om det här!

Faktum är att köket är så mycket mer än bara en plats för matlagning. Här umgås vi gärna med släkt och vänner över en fika, lunch eller middag – eller något så enkelt som ett stilla samtal med något gott i glaset.

man fixar spisfläktKöket som central plats

Eftersom köket är en så central plats i bostaden lägger vi gärna lite extra energi här när vi renoverar och inreder. Här nedan ska vi titta på hur du på bästa sätt inreder ditt kök för att få till den där riktigt sköna och mysiga känslan.

Samtidigt finns det förstås en rad olika ”måsten” i ett välfungerande kök. Förutom de självklara vitvarorna är det annat som också bör finnas. Exempelvis vill du inte att matoset ska ligga kvar i köket och där finns det flera fördelar med en spisfläkt, men framförallt att du slipper rökutveckling i rummet.

Noggrann planering

Till att börja med bör du ha koll på måtten i ditt kök, där den så kallade arbetstriangeln är bra att ha som riktmärke för arbetet. Arbetstriangeln innebär, som kan läsas på Byggahus.se, att:

hålla avstånden så korta som möjligt mellan kökets tre viktigaste platser spisen, diskbänken och kylskåpet
Något att samtidigt tänka på är att få till ett så lättstädat kök som möjligt, så att minsta möjliga tid behöver läggas på något så tråkigt som rengöring. Ett tips är att direkt efter matlagningen torka av alla ytor från matrester, så att inte smutsen hinner sätta sig fast.