Låt matlagningen inspireras av USA

Låt matlagningen inspireras av USA

Tröttnat på den svenska husmanskosten? Varför inte låta dig inspireras av den amerikanska matkulturen i stället? I USA finns långt fler mattraditioner än endast snabbmat med pommes vilket är en vanlig fördom. Här är några tips på spännande rätter att prova hemma.

I USA är kött en omtyckt ingrediens i köket, så om du vill testa på att laga typisk amerikanskinspirerad mat är köttet det första du ska införskaffa. Och det ska inte vara vilket kött som helst, det ska vara bra kött. Ett tips är därför att börja inköpen för din amerikanska matlagning hos Nybergs Deli som du smidigt hittar på adressen www.nybergsdeli.se. Här finns allt från fläskkött till veganska hamburgare att välja och vraka bland – perfekt för dig som vill ställa till med till exempel Thanksgiving-firande eller laga en klassisk 4th of July-meny.

Vilken amerikansk mat ska du laga?

Beroende på vart du befinner dig i USA så finns det olika mattraditioner att låta dig inspireras av. I amerikanska södern är Soul food en stor del av matkulturen och tar du dig djupare in i sydstaterna mot gränsen mellan syd och nord hittar du både barbecue och en rad olika kötträtter såsom till exempel Cajun-matlagning och rätter där majs ofta är huvudingrediensen. Mer västerut, i staterna nära atlanten och havet är det musslor och seafood något du definitivt ser på menyerna. Att säga att du ska laga amerikansk mat är därför något intetsägande, så välj ut vilken mattradition du vill fokusera på innan du bestämmer menyn – annars kan den bli lite rörig!

Tips på rätter att laga

Ett tips, om du är nyfiken på det amerikanska köket men inte vet vart du ska börja hämta inspiration ifrån, är att börja med att laga en meny från någon av de amerikanska högtiderna såsom Thanksgiving eller nationaldagsfirandet vilka båda är stora festtillfällen i USA. På 4th of July-firandet passar det till exempel bra att laga en meny bestående av smårätter i form av:

  • Minihamburgare
  • Macaroni and cheese
  • Club sandwich med kyckling
  • American pancakes
  • Jordgubbsmilkshake
  • Key Lime Pie

Är du däremot mer sugen på att satsa på ett mer rejält Thanksgiving-firande är tipset att laga en meny bestående av helstekt kalkon, sötpotatismos, gräddsås, majsbröd och brysselkål tillsammans med pumpapaj, pecannötspaj och karamelliserade popcorn till efterrätt. Då har du fått med grundpelarna, men det finns såklart fler tillbehör än så att laga om du har tid och ork såsom till exempel tranbärssås, kalkonfyllning i olika smaker och gröna bönor.

Omfamna de amerikanska smakerna

Du som fastnat för det amerikanska köket och vill laga mer amerikanska rätter i hemmet kan hitta inspiration på en rad olika platser såsom online på nätet och hemma från tv-soffan. Till exempel finns flera amerikanska matlagningsprogram såsom MasterChef och på Netflix finns flera olika matserier att följa. Eller varför inte kolla in Youtube? Där kan man bland annat hitta videos såsom denna där man besöker amerikanska restauranger och intervjuar dess ägare och kockar: