Amerikansk vardagsmat

Amerikansk vardagsmat

Amerikansk mat består inte bara av den stereotypa hamburgaren eller pizzan. När amerikanarna lagar vardagsmat står något helt annat på meny. Två populära rätter är köttfärslimpa och macaroni and cheese. Sotad fisk är den mest uppskattade vardagsmaten i södern.

När man tänker på amerikansk mat, är det många som tänker på feta hamburgare eller pizzor. Men faktum är att detta är långt ifrån vad amerikanerna faktiskt äter till vardags. Den amerikanska vardagsmaten består nämligen ofta av saker som köttfärslimpa med potatismos, och sotad fisk. Den amerikanska köttfärslimpan skiljer sig från den svenska på ett par punkter. Exempelvis är blekselleri, persilja och lagerblad vanliga ingredienser. Dessutom gräddas köttfärslimpan något blekare än den svenska. Tillbehören till köttfärslimpan är självklart ärter, kokta morötter och potatismos.

Macaroni and cheese

Ska vi dock prata om den amerikanska nationalrätten när det kommer till vardagsmat, är det macaroni and cheese som gäller. Amerikanarna gillar nämligen att ha ost på maten och man har räknat ut att en genomsnittsamerikan får i sig ett halvt ton ost under ett helt liv. Kan man ha ost på en maträtt, har amerikanen med största sannolikhet det. Det är därför inte konstigt att macaroni and cheese är så populärt – det är dessutom oerhört billigt och lättlagat. Det som behövs för att göra en macaroni and cheese är pasta, ost, mjölk, amerikansk senap och cayennepeppar. Rätten serveras oftast som den är men kan kombineras med en sallad.

Vardagsmat i södern

När det kommer till vardagsmat i södern är sotad fisk väldigt populärt. Fisken kryddas hårt och steks i en het panna. På så sätt får man en smak som påminner om den när man lagar fisk över öppen eld.

”Det går att hitta kryddblandningen för blackened fish i välsorterade affärer även i Sverige, annars är det enkelt att blanda en egen kryddmix av torkad chili, vitlök, timjan, oregano och paprika.” Läs mer.