Vad ska vi äta?

I våra kök har det verkligen svängt vad gäller vilka råvaror vi använder, vad vi steker maten i för produkter och vad vi dricker till maten, under åren.

I ett tidigare inlägg skrev vi om snygga kök, men också fulaste köket i Sverige. Liksom modet på hur en kökslucka ska se ut så skiftar vad som finns inuti våra luckor, kylskåp och frysar, beroende på vad vi gillar självklart men även vad som är inne och trendigt att äta. Hälsoråden ändras om vartannat och folk i Sverige följer råden så som folk i andra länder följer en religiös ledares ord.

I SvD kan vi läsa om hur vår föda är i stadd i ständig förvandling, i takt med att vår utblick och förförståelse förändras. Livsmedelsrekommendationerna omprövas och byts ut, detsamma gör vi med råvaror och produkter som vi tidigare kanske ätit varje dag.

Från fettsnålt till naturligt fett

Länge har mjölken varit det som alla dricker till maten – frukost, lunch och middag – för att inte glömma till kvällsmackan. Fortfarande dricker vi detta vita guld mer än många andra i världen, men inte lika mycket som för några år sedan. Mjölken är inte ansedd att vara lika nyttig och behövlig som förut, även om mjölkdebatten i skrivande stund är i full gång. Drycken är ju nästintill ett kulturarv som är svår att sluta dyrka och dricka givetvis. Gott är det ju med.

En annan tidigare favorit var lättmargarin. Nu är vil plötsligt inte lika rädda för fett som tidigare och smöret är åter inne, i samklang med dieter som LCHF. Något annat som vi äter mer oMatfettch mer av i dagens samhälle är ägg. Protein är riktigt inne och kolesterolskräcken har i förbifarten tystnat rejält. Ägget är inte en kolesterolbomb, inte på det sätt som man förr betraktade det. Men vem vet, det kan givetvis förändras i och med ett nytt livsmedelsråd och andra trender än den rådande hälsovarianten.