Okra – söderns grönsak

Okra – söderns grönsak

Maten från den amerikanska södern förknippas kanske framför allt med fett, animaliskt protein och kolhydrater i form av vitt mjöl och dito socker. Men naturligtvis äter man grönsaker även i södern, och ingen grönsak är mer populär än okra.

Det är dock inte bara i den amerikanska södern som okra är en populär grönsak. Den äts även i sydöstra Europa, Mellanöstern, Indien, Pakistan, Malaysia, Filippinerna och i Karibien och Afrika. Faktum är att okran odlas på så många platser runt om i världen att det är omstritt var den egentligen har sitt ursprung. Det har framförts teorier om att den skulle komma från i tur och ordning Guatemala, Västafrika, Etiopien, Indien eller Bangladesh.

Okra växer på buskar som kan bli upp till två meter höga. Fröskidorna skördas innan de mognat och tillagas på olika sätt. Skidorna är fiberrika, och innehåller även stora mängder antioxidanter, folsyra och C-vitamin. Fröna kan användas för att utvinna en olja som är rik på fleromättat fett, eller rostas och malas till ett kaffesubstitut. Bladen kan användas till sallad.

Okra i södern

Troligen var det slavhandlare som förde okra till den amerikanska södern från västra Afrika. Redan på 1600-talet odlades den i Sydamerika, och under det följande seklet började den odlas även i de kolonier som senare skulle bryta sig loss från Storbritannien och bilda de Förenta Staterna.

Till en början odlades växten så långt norrut som i Philadelphia, men idag är det framför allt i södern som växten är populär. Den populäraste rätten är troligen panerad och friterad okra, som man kan hitta i hela landet.

Okra har den egenheten att den blir slemmig när den tillagas. Många uppskattar denna egenskap, och det finns många rätter där slemmigheten tas tillvara. De som inte uppskattar detta tillagar den istället snabbt, eller riktigt länge. I det senare fallet löses slemmet upp. Detta är en vanlig metod när man lagar gumbo, en gryta som är populär i södra USA och som ofta innehåller okra som en av huvudingredienserna.

Om du blir sugen på att göra din egen gumbo kan du hitta okra i många affärer som säljer livsmedel från Indien eller Mellanöstern. Fråga gärna personalen i affären om deras bästa recept med okra, när du ändå är där. Det är en mångsidig grönsak.