Nationaldag med fyrverkerier

Nationaldag med fyrverkerier

Födelsedagen är en stor dag i USA, inte minst när det gäller landets egen. Den fjärde juli är nationaldag och denna firas med pompa och ståt, stjärnbaner och fyrverkerier. I dag skriver vi om nationaldagen, i Sverige och i USA. Vi skriver även om vad man kan äta under dessa länders födelsedagar.

4 juli cupcake, muffin baka bakverk fikaI Göteborgs-Posten kunde vi för ett tag sedan läsa om hur Estelle önskade glad nationaldag till svenska folket iklädd nationaldräkt vid sin lekstuga utanför Haga slott.

I USA är nationaldagen big deal. I Expressen Leva & Bo kan vi läsa om hur det på denna dag ofta äts grillad mat, att det är sedvanligt att göra utflykter med familjen och titta på orkestrar och parader som går längs huvudgatorna i städer. Säkerligen firar många med att äta tårta, som med en fototårta från dinTårta, i amerikanska flaggans färger och med femtio lysande stjärnor. Vissa kanske har en bild på Obama på tårtan, andra kanske har federationens sydstatsflagga.

Den amerikanska nationaldagen, fourth of July, är helgdagen framför andra för de allra flesta amerikaner – ungefär som om vi svenskar skulle fira midsommar, nyårsafton och nationaldagen (6 juni) i en och samma högtid. Fourth of July-firandet pågår i en veckas tid så att alla ska hinna fira ordentligt – Expressen

Olika anledningar till att fira

Nationaldagen i USA markerar minnet då landet blev självständigt från Storbritannien, i och med självständighetsförklaringen som bland annat skrevs av Thomas Jefferson. I Sverige firar vi vår nationaldag den 6e juni sedan 1983, först med anledning av att Gustav hade namnsdag då, men senare bestämdes att anledningen till valet av dag skulle vara att Gustav Vasa kröntes till kung den 6e juni 1523 samt att 1809 års regeringsform undertecknades detta datum. Mer kan man läsa om här i Dagens Nyheter.